40% gedetineerden in Dendermondse gevangenis werkt

Door Goedele Uyttersprot op 16 april 2018, over deze onderwerpen: Gevangenis Dendermonde, Justitie - Algemeen, Lokaal nieuws

Van de 245 gedetineerden zijn er 105 tewerkgesteld binnen de gevangenis van Dendermonde. “Een goede zaak’, vindt N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot. “Zo worden ze zich meer bewust van de waarde van maatschappelijke verantwoordelijkheid, wat belangrijk is met oog op hun re-integratie na het uitzitten van hun straf.”

Loon versus uitkering

In Dendermonde werken gemiddeld 65 gevangenen werken voor de gevangenis zelf en dan voornamelijk in de keuken, de wasserij, om schoon te maken of in de onderhoudsploeg. Ongeveer 40 anderen werken binnen de gevangenis voor een extern bedrijf en doen vooral drukwerk, assemblages of het versnijden van poetsdoeken.

Door gedetineerden werk te bieden tijdens hun gevangenisstraf, besteden zij deze detentietijd op een zinvolle manier. Ze leren nieuwe dingen en ontwikkelen zowel professionele als sociale vaardigheden, die van pas komen voor hun leven na de gevangenis. Ze krijgen hier een kleine bijdrage voor, wat kan helpen om hun slachtoffers te vergoeden of hun gezin extra te ondersteunen.

Veroordeelden met een werkloosheidsuitkering, leefloon, ziekte-, invaliditeitsuitkering of gevangenen met een handicap, krijgen tijdens hun straf in de gevangenis geen uitkering. Enkel wie recht heeft op een uitkering van het Fonds van arbeidsongevallen of beroepsziekte, moederschapsuitkering of gezinsbijslag, behoudt deze tijdens de detentie.

11% krijgt uitgaansrecht

Gedetineerden kunnen ook 'uitgaansrecht' verkrijgen. Zo beschikten eind januari 27 gevangenen (11%) over de mogelijkheid de gevangenis – tijdelijk – te verlaten:

- 12 gedetineerden over een uitgaansvergunning (max. 16 uur)
- 5 gedetineerden over penitentiair verlof (3 x 36 uur per trimester)
- 3 gedetineerden over een uitgaansvergunning en penitentiair verlof
- 7 gedetineerden over verlengd penitentiair verlof (tijdelijke maatregel: 7 dagen detentie, afgewisseld met 7 dagen verlof/thuis)

Tijdens dergelijk (verlengd) penitentiair verlof kan een gedetineerde werken buiten de gevangenismuren.

Zolang het aantal detentieplaatsen te beperkt is voor het aantal gevangenen, zullen dergelijke maatregelen gelden. Het is dus essentieel dat de beschikbaarheid wordt uitgebreid met de uitbreiding van de nieuwe gevangenis van Dendermonde.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is