Collectieve schuldenregeling

Door Goedele Uyttersprot op 7 oktober 2016, over deze onderwerpen: Collectieve schuldvordering

Momenteel ligt de Potpourri IV ter bespreking. Voordien waren er al hoorzittingen, waarbij experten en specialisten vanuit hun ervaring hun visie kwamen geven op de nieuwe wet. De minister gaf nadien toelichting bij de Potpourri IV.

Hierin volg ik het deel van de collectieve schuldenregeling op.

Wanneer iemand structureel niet meer in staat is om facturen te betalen of door onvoorziene omstandigheden voor een enorme kost komt te staan, kan dit leiden tot een overmatige schuldenlast. Wie in deze situatie zit, kan beroep doen op een collectieve schuldenregeling.

Een nieuwigheid hierin is dat in de toekomst alle collectieve schuldenregelingen zullen opgenomen worden in een digitaal platform. Dit zorgt voor een besparing in portkosten, is transparanter en zorgt voor een snellere doorlooptijd. Zowel schuldeiser, schuldenaar als schuldbemiddelaar kunnen dit platform makkelijk consulteren.

Om een idee te hebben over het aantal aanvragen tot collectieve schuldbemiddeling, stelde ik een vraag aan de minister over de cijfers van de voorbije 3 jaar.

Hieruit blijkt dat de meeste aanvragen een positief antwoord kregen:

In 2012 werden 11.019 (93,3%) nieuwe aanvragen toelaatbaar verklaard. In 2013 waren dat er 12.245 (93,8%) en in 2014 werden 12.025 (93,2%) nieuwe aanvragen toegelaten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is