Digitaal register maakt schuldbemiddeling eenvoudiger

Door Goedele Uyttersprot op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Justitie, Verandering
Vrouw surft op laptop

Wie diep in de schulden zit, kan een aanvraag  voor een collectieve schuldenregeling indienen. Maar de procedure kan een stuk eenvoudiger. Kamerlid Goedele Uyttersprot is daarom blij dat er nog dit jaar een digitaal register komt. Dat zorgt er onder meer voor dat personen in schuldbemiddeling op gelijk welk moment hun dossier kunnen inkijken. “Een goede zaak”, vindt Uyttersprot, “Deze maatregel maakt het leven van mensen met grote schulden een beetje gemakkelijker.”

10.000 nieuwe dossiers per jaar

Jaarlijks doen ongeveer 10.000 mensen een beroep op de collectieve schuldenregeling. Een rechter stelt dan een schuldbemiddelaar aan. Die zorgt ervoor dat de schuldenaar een leefgeld ontvangt en dat de schulden afgelost worden. “Het digitaal register betekent niet alleen meer transparantie, het kost zowel de griffies, de schuldbemiddelaar als schuldenaar ook minder tijd”, verklaart Uyttersprot. “En dat spaart dan weer geld uit. In 2017 ging bijvoorbeeld nog 10 miljoen euro naar een fonds dat bijspringt in de kosten en erelonen van de schuldbemiddelaars.”

Wordt vrederechter bevoegd?

Goedele Uyttersprot blijft wel bezorgd over het voornemen van de minister van Justitie om de bevoegdheid van collectieve schuldenregeling te verschuiven van de arbeidsrechtbank naar het vredegerecht. “Hebben de vredegerechten hiervoor voldoende griffiepersoneel en middelen?”, vraagt het Kamerlid zich af. “En wat dan met de knowhow die de arbeidsrechtbanken hebben opgebouwd? Hopelijk bergt de minister zijn plannen voor de overheveling alsnog op.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is