Goedele Uyttersprot zal niet meer opkomen met de verkiezingen van 26 mei 2019

Door Goedele Uyttersprot op 21 januari 2019, over deze onderwerpen: Justitie - Algemeen, Leukjes, Lokaal nieuws
Goedele Uyttersprot in plenaire

Een woordje uit eigen naam… (met quotes van Bart De Wever, Peter De Roover en Siegfried Bracke onderaan)

Sinds 1 januari ben ik schepen voor de gemeente Lebbeke met een mooi, ruim pakket aan bevoegdheden : sport, onderwijs, jeugd, middenstand, lokale economie, leefmilieu, dierenwelzijn,... Een hele verantwoordelijkheid en het neemt heel wat tijd in beslag om dit goed te doen. Professioneel ben ik bovendien nog actief als advocaat, iets wat ik wil blijven doen: omdat de advocatuur een passie is, maar ook omdat het politieke bedrijf onvoorspelbaar blijft. Politiek is immers zo wispelturig dat je wel weet wanneer het begint, maar niet wanneer het eindigt...

Maar mijn voornaamste drijfveer is mijn gezin. Wij hebben 4 schatten van kinderen, tussen de 5 en de 10 jaar oud. Ik wil ze zien opgroeien. Men moet zelf in de politiek zitten om te beseffen hoeveel tijd, hoeveel avonden dit werk vergt: vergaderingen, commissies, sociale verplichtingen,..., zowel lokaal als bovenlokaal. Er zijn werkelijk weken na mekaar dat ik geen enkele avond thuis ben. Dat weegt op het gezin, dat weegt op de kinderen. Het is dan ook verscheurend als je weer de deur uitgaat en ze zeggen: "moeke, ben je weer weg, wij willen graag dat je bij ons blijft".

Indien ik ga voor een nieuw mandaat van nog eens 5 jaar zijn ze ondertussen 10 en 15 jaar, zo'n mooie jaren.

Bovendien wil ik van mijn ambt als schepen iets maken, iets doen voor de mensen van Lebbeke, Belle en Wieze. De uitoefening van dit ambt gebeurt in de buurt, dicht bij de mensen.

Ik ben in 2014 verkozen in het federale parlement met een groot aantal voorkeurstemmen. Op de vijfde plaats kreeg ik 18.266 stemmen achter mijn naam. Dit is, zo verneem ik, zowat de beste score van alle kandidaten op dergelijke plaats, in gans het land, over alle partijen heen. Ik ben dan ook al mijn kiezers dankbaar daarvoor!

 

Of ik het Parlement ga missen?

Ja en neen. Een parlement is een cruciaal orgaan in een democratie en ik ben fier daarvan deel te mogen uitmaken. Hier had ik het genoegen te kunnen werken in de commissies Justitie en Handelsrecht, met een aantal eigen wetsvoorstellen, initiatieven en realisaties.

Maar op een bepaald ogenblik sta je voor de keuze, je kunt niet alles goed doen.

Daarom heb ik, na lang wikken en wegen, de keuze gemaakt.

Deze keuze valt op mijn werk dicht bij huis, dicht bij de mensen en vooral dicht bij mijn man en kinderen.

 

Ik dank iedereen die mij onderweg gesteund heeft (familie, vrienden, bestuur, kiezers) voor het grote vertrouwen dat ik mocht genieten.

En wat het lokale betreft: wij zien elkaar nog!

 

Oprecht genegen,

Goedele Uyttersprot

 

Bart De Wever, partijvoorzitter en collega-parlementslid: “Ik bedank Goedele voor het harde werk dat ze geleverd heeft in de Kamer. Het is spijtig afscheid te moeten nemen van een sterk parlementslid, maar ik heb alle begrip voor haar keuze. Ik weet maar al te goed welke druk de politiek op een gezinsleven kan leggen. Ik wens haar alle succes als schepen in Lebbeke en ik weet zeker dat ze dat fantastisch zal doen.”

Peter De Roover, fractievoorzitter en collega-parlementslid: “Ik heb begrip voor Goedeles keuze. Ik ken haar als iemand die niet van half werk houdt en nu ze ook een stevige schepenportefeuille beheert, is de mand heel erg gevuld. Maar ik wil als fractievoorzitter toch zeggen dat ik haar keuze betreur. Ze was haar plaats in de Kamer dubbel en dik waard.”

Siegfried Bracke, Kamervoorzitter en collega-parlementslid: “Alle respect voor Goedeles keuze voor Lebbeke, maar we zullen haar missen. En, zeg dat ik het gezegd heb, ze heeft in de Kamer hard gewerkt. Dat werk is niet alleen de Grote Politiek op de tribune, maar vooral het Gedegen Werk in de commissies. Goedele heeft in de commissie Justitie en Handelsrecht bewezen hoe waardevol een praktijkjuriste kan zijn voor de algehele samenleving.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is