N-VA trekt aan alarmbel over Brusselse jeugddelinquentie

Door Goedele Uyttersprot op 6 maart 2018, over deze onderwerpen: Justitie - Algemeen

Het aantal misdrijven, gepleegd door minderjarigen in Brussel, blijft onrustwekkend hoog. Ook de recidivecijfers zijn opvallend.

Brussel heeft dringend nood aan een performant jeugdrecht”, menen Brussels parlementslid Liesbet Dhaene en Kamerlid Goedele Uyttersprot (beide N-VA), “Hoewel Brussel hiervoor al sinds 2014 bevoegd is, blijft de Brusselse regering talmen met een hervorming.

 

23.234 misdrijven – 9.473 jeugddelinquenten

De voorbij 3 jaar, van maart 2014 tot maart 2017, kwamen op het Brussels jeugdparket 23.234 zaken binnen. Gemiddeld gaat het om 7.745 misdrijven per jaar, 149 per week of 21 per dag.

Deze feiten werden gepleegd door 9.473 minderjarigen. 62,75% van hen is gekend bij één zaak. Dit doet besluiten dat 37,25% recidivist is: zo is een goeie 15% betrokken bij 2 zaken; maar liefst 11,75% is geregistreerd bij meer dan 5 zaken.

De cijfers blijken uit het antwoord van minister van justitie Geens op een parlementaire vraag van N-VA Kamerlid Goedele Uyttersprot.

Deze onrustwekkende recidivecijfers moeten hoogdringend aangepakt worden. Wie op jonge leeftijd in contact komt met het gerecht, heeft later een grotere kans op recidive,” aldus Uyttersprot, “weldra is men meerderjarig en dan valt de bescherming weg.”

Waar blijft het Brusselse jeugdsanctierecht?

De criminele minderjarigen moeten gewezen worden op hun verantwoordelijkheden en moeten heropgevoed worden. Het beleid, of beter gezegd het gebrek aan beleid, van de Brusselse regering faalt. Sedert 2014 is de Brusselse regering bevoegd een eigen jeugdsanctierecht te voeren, maar ieder initiatief laat op zich wachten. Dhaene ondervroeg Brussels minister Smet reeds meermaals naar de voortgang, helaas telkens zonder concrete vooruitgang.

Jongeren moeten beseffen dat zij verantwoordelijk zijn voor hun daden en de gevolgen ervan moeten dragen. De sanctie die wordt opgelegd moet in verhouding staan met de ernst van de feiten en de maturiteit van de dader. Uiteraard blijft ook begeleiding aan de orde,” vindt Dhaene, “dat leidt tot meer rechtvaardigheid en minder recidive.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is