Nieuw woonzorgcentrum Solleveld

Door Goedele Uyttersprot op 24 november 2017, over deze onderwerpen: Lokaal nieuws

De huidige bestuursmeerderheid (Open VLD - CD&V) heeft de idee opgevat om een nieuw woonzorgcentrum te bouwen op de site Solleveld aan de Flor Hofmanslaan, naast de meisjeschiro.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Het huidig Hof ter Veldeken is nog maar een goeie 25 jaar oud en ligt amper 500 meter verder. Met de schaarse open ruimte die er op vandaag nog maar is, lijkt een renovatie van de huidige gebouwen nochtans voor de hand te liggen. Een renovatie, als die zich opdringt, is dan ook financieel de betere keuze.

Daarnaast wordt ook de vergrijzing die op ons afkomt, niet aangepakt. Het nieuwe woonzorgcentrum zal maar 4 bedden extra creëren tegenover de huidige situatie: van 99 naar 103 bewoners. Een gemiste kans.

Maar er is – helaas – meer. Het OCMW gaat voor dit project het partnerschap aan met een private partner voor de exploitatie én de nieuwbouw.

De ligdagprijs die een Lebbeekse bewoner op dit moment betaalt, is € 51,46. Wanneer we dit bedrag indexeren tegen de ingebruikname in 2021, komen we op een bedrag van zo’n € 55. Het akkoord dat voorligt, spreekt van € 64,65 (indien geen toelage), wat maar liefst € 10 per dag duurder is! Maar het kan nog erger: met een mogelijke dagprijsverhoging tot € 74,15!

De oude dag van velen wordt onbetaalbaar…

Te weten dat de private partner recent in opspraak kwam in de reportage van Pano, is dit op zijn minst verontrustend. Net zoals het feit dat de toewijzing van dit project aan deze externe partner, gebeurde via een beoordelingscommissie van "vrienden" van deze partner. We stellen ons dan ook vragen bij de rol (beloftes aan) van de meerderheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is