Nieuwe procedure afhandeling schulden is schot in de roos

Door Goedele Uyttersprot op 29 augustus 2017, over deze onderwerpen: Ondernemen, Justitie, Verandering

Sinds juli vorig jaar is er een nieuwe invorderingsprocedure voor onbetwiste geldschulden. “Ondernemers kunnen nu buiten de rechtbank om, via de gerechtsdeurwaarder, schulden waarover geen discussie bestaat, makkelijker terugvorderen”, aldus Kamerlid Goedele Uyttersprot. “Daarenboven is deze procedure sneller, eenvoudiger en goedkoper dan een gerechtelijke procedure.”

Van de 20.690 dossiers die sinds juli 2016 zijn opgestart, waren er midden april al meer dan 17.000 afgehandeld. In bijna de helft van de gevallen werd binnen de maand een regeling getroffen tussen schuldeiser en schuldenaar. In 53 procent of iets meer dan de helft van de dossiers werd binnen de veertig dagen een proces-verbaal van niet-betwisting opgesteld. In slechts 395 dossiers - of 2,3 procent van het totaal - werd de invorderingsprocedure stopgezet, omdat er een betwisting werd geregistreerd.

Grote verschillen tussen gemeenschappen

Uyttersprot vindt het wel opvallend dat er in de toepassing van de nieuwe procedure grote verschillen tussen de gemeenschappen bestaan. Zo komt maar liefst 87 procent van de dossiers uit Vlaanderen, tegenover 13 procent uit Brussel en Wallonië. “De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders zorgt alvast voor bijkomende informatiesessies in het zuiden van het land, om de nieuwe procedure meer te promoten”, noteert Uyttersprot.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is