Ouders van levenloos geboren kindjes krijgen meer erkenning om hun verlies

Door Goedele Uyttersprot op 6 juli 2018, over deze onderwerpen: Justitie - Algemeen, Levenloos geboren kinderen

De regering heeft een akkoord bereikt over de registratie van levenloos geboren kinderen. We zijn blij dat er na maanden, zelfs jaren, overleg eindelijk een akkoord is. Een stap in de goede richting. Voor ons mocht het echter meer zijn (zie infografiek), maar door dit compromis zullen ouders een stap verder kunnen gaan in hun rouwproces.

 

Het regeerakkoord voorzag in een 'nieuwe wetgeving omtrent de naam en registratie van levenloos geboren kinderen'. Op vandaag geldt er een aangifteplicht vanaf 180 dagen zwangerschap, dat gepaard gaat met het geven van een voornaam in een akte van levenloos geboren kinderen (onderdeel van het overlijdensregister).

Door het voorliggend voorstel zullen in de toekomst ouders hun levenloos geboren kindje al na 140 dagen zwangerschap kunnen registreren. Uit deze registratie vloeien geen rechtsgevolgen voort, maar het kan voor ouders erg belangrijk zijn om een erkenning te krijgen voor hun kindje. Ouders zullen niet verplicht worden om het kind te registreren als de zwangerschap minder dan 180 dagen ver was, het is een vrije keuze.

 

Rouw als hoofdbekommernis

Ouders kijken al veel eerder uit naar het nieuw leven dat hun gezin zal vervolledigen. Als dan plots dat prille geluk wordt afgebroken, dan speekt de zwangerschapsduur geen enkele rol. Verdriet om het verlies van een kind is er altijd. Om die reden had het voor ons verder mogen gaan: ondersteun ouders in hun behoefte door hen vanaf dag 1 de mogelijkheid te bieden hun stil  kindje te registreren via opmaak van een geboorteakte, met naam en voornaam. Dat verdriet is er niet pas na 180 dagen (of nieuw 140 dagen).

Ook al komt hun langverwachte kind levenloos op de wereld, voor vele ouders blijft hun 'stil' kindje een volwaardig deel van hun gezin. Erkend worden in hun verdriet kan voor hen een wereld van verschil betekenen.

Infografiek levenloos geboren kindjes

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is