Pilootproject met callcentermedewerkers in gevangenis Beveren is een succes

Door Goedele Uyttersprot op 3 augustus 2018, over deze onderwerpen: Justitie - Algemeen, Lokaal nieuws

Sinds oktober vorig jaar worden gedetineerden te werk gesteld als callcentermedewerkers in de gevangenis van Beveren. Vijf geselecteerde kandidaten voeren markt- of tevredenheidsenquêtes uit voor het dienstenbedrijf SoServices. Dit voorjaar werd het pilootproject een eerste keer geëvalueerd en de resultaten zijn enkel positief.

 

SoServices, het dienstenbedrijf waarmee de overheidsdienst Cellmade samenwerkt, is zeer positief over het pilootproject: zowel over de grondige screening en selectie van de gedetineerden, als over hun inzet, beleefdheid, klantvriendelijkheid, interesse in en vervolmaking van de opleiding én de professionele manier waarop het werk door de gedetineerden werd uitgevoerd. Ook de tweetaligheid van de gedetineerden werd geprezen. Dat blijkt uit het antwoord op de schriftelijke vraag, die N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot hierover stelde aan minister Geens.

Tijdens de uitvoering van de opdrachten zijn geen noemenswaardige problemen vastgesteld. De software ‘Prison Cloud’ zorgt voor een veilige connectie naar het callcenter, van waaruit gedetineerden de telefoonoproepen uitvoeren. Ook werden er veiligheidsbuffers ingebouwd voor de gesprekken.

SoServices zorgde voor het vormen van (gemaskeerde) telefoonnummers, waardoor gedetineerden geen enkele persoonlijke info kregen over wie ze aan de lijn hadden. De opgebelde klanten wisten ook niet dat ze vanuit de gevangenis werden gecontacteerd.

Momenteel zijn de aangeleverde taken afgewerkt en is het wachten op nieuwe opdrachten van SoServices of van andere externe partners.

Gezien het positieve verloop, is het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen wel geïnteresseerd om dit project in het najaar uit te breiden naar andere gevangenissen. Cellmade is dus vragende partij voor nieuwe opdrachten, maar is daarvoor afhankelijk van het aanbod.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is